torstai 28. huhtikuuta 2016

Portaalta portaalle pompoti pom!

Helmikuussa julkaisin blogitekstin edesottamuksistani kipeästi tarvitsemani omt-fysioterapia - hoidon rahoituksen kanssa. Puolen vuoden portaalta portaalle kapuaminen heikoin lihaksin on vaatinut veronsa ja tyssäsi lopulta kolmanneksi ylimmälle portaalle. Erinäisiä askeleita on siis otettu suuntaan jos toiseen, välillä jopa kieritty raput alas mullin mallin. Varsin surkuhupaisaa on ollut huomata, että Espoon terveyspalvelut käyttää edelleen viestimiseen kirjepostia. Peräti kolmesti sain lähettämääni sähköpostiin vastauksen viikon-kahden viiveellä käsikantona toimitettuna. Ehkäpä Espoossa halutaan tukea suurten murrosten kourissa painivaa postilaitosta? Vakavasti puhuen kyse on tietenkin tietosuoja-asioista, mutta tämä vaan vahvistaa sen, että aika olisi kypsä myös terveyspalveluiden vuosituhat-huollolle. TAYSin lääkäreiden kanssa ainakin hoituu jo sähköpostin vaihto suojatussa yhteydessä. Miksi ei siis HUSissa?
Yllä olevassa askartelussani nuoliviidakon vihreät nuolet ovat siis kontakteja (sähköposteja, käyntejä ja puheluita) eri toimijoihin Espoon kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluissa. Punaiset nuolet taas kuvaavat saamiani vastauksia tai lähettämistä jonkun toisen toimijan "pakeille". Kolmanneksi ylimmällä portaalla seisova terveyspalvelujohtaja sysäsi minut alas portaita lähtöpisteeseen. Hänellä ei kuulemma ole valtuuksia vaikuttaa asiaan. Tältä pohjalta arvelen turhaksi vaivaksi ottaa yhteyttä häntä ylempiin portaisiin, sosiaali- ja terveyspalvelujohtajaan tai kaupunginjohtajaan, kuten olin aiemmin ajatellut. Valetehtävissä toimiminen on ollut viime vuosina pinnalla mediassa. Mediaseksikkäästi ilmaistuna vallanportaat ovat siis ilmeisesti vale-vallanportaat täällä meillä Espoossa.   
Puolivuotta kului siis elämästäni yllä kuvatun viidakon taittamiseen ja lopputulemana oli paluu lähtöpisteeseen. Terveyspalvelujohtaja oli kädetön, joten hän ohjasi minut takaisin kuntoutuksen ylilääkärille. Pyynnöistäni huolimatta kuntoutuksen ylilääkäri ei suostunut ottamaan minua vastaan saadakseen aidon kuvan tilanteestani. Ennen audienssipyyntöäni olin saanut kirjeen em.ylilääkäriltä, jossa hän mainitsee kielteisen päätöksen syyksi sen, ettei terapian tarvetta ole arvioinut heidän oman fysioterapeuttinsa, eikä lähete ole tullut terveyskeskuslääkäriltä, vaan erikoislääkäriltä (jolla kenties olisi paremmat mahdollisuudet arvioida potilaan tilanetta). Lähetteen olin tosiaan saanut Ortonista huippufysiatri Jukkapekka Kourilta, mutta hoidontarpeeni oli arvioinut HEIDÄN IKIOMA terveyskeskusfysioterapeuttinsa. Näin sitten näpyttelin uuden sähköpostiviestin kuntoutuksen ylilääkärille oikaistakseni hänen virheellisen käsityksensä asiasta. Enää ei ylilääkäri vaivautunut vastaamaan, vaan seuraava kirjeposti saapui fysioterapian osastonhoitajalta, porrasta alempaa. Osastonhoitaja ilmoitti minulle kirjeessään, että kuntoutuksen ylilääkäri ei ota minua pyynnöstäni huolimatta vastaan, eikä heidän fysioterapeuttinsa ole suositellut minulle omt-fysioterapiaa. (Vaikka hän nimenomaan juuri näin vastaanotollaan suosittikin, koska heidän, l. avofysioterapian fysioterapeuttien, ammattitaitonsa ei kuulemma riitä minunlaisessani tapauksessa.) Niin avasin jälleen läppärini ja kirjailin meilin minut tavanneelle fysioterapeutille. Vastaus saapui jälleen kirjeenä fysioterapian osastonhoitajalta. Tässä kirjeessä kerrottiin minun käyneen kaikki portaat lävitse aivan turhaan, sillä ensimmäisen yhteydenoton perusteella olisi jo pitänyt tulla selväksi, ettei omt-fysioterapiaa ole mahdollista saada perusterveydenhuollosta, eikä maksusitoumuksella. Ei kai siitä sitten sen enempää. Mitähän mahtaa kuulua vuokra-asuntomarkkinoille vaikkapa Vantaalla? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti